

Capra neagră din Romania, denumită științific Rupicapra Rupicapra Carpatică este un animal care face parte din familia ,,Bovidae”. Apariția pe pământ a primilor reprezentanți ai acestei specii este datată acum cca. 5 mil de ani în urmă.
Odată cu apropierea de era noastră, prin încalzirea vremei s-a produs retragerea ghețarilor spre Nord, latitudinal și spre vârfurile muntoase, altitudinal.
Astazi populațiile de capre negre întâlnite în România sunt prezente în câteva dintre masivele muntoase: pe crestele din munții Rotnei, Piatra Craiului, Bucegi, Făgarași, Retezat sau din munții Vrancei unde au fost introduse de curând. Conform efectivelor evaluate, țara noastră are un numar de circa 7700 de exemplare.
Capra neagră este un animal sprinten, de talie mijlocie, cu o greutate medie de 35 Kg femelele si 40-45 Kg masculii. Greutatea variază nu numai în funcție de sex, dar și de vârstă și, mai ales de anotimp. În plus, în perioada împerecherii , toamna, masculii mai pierd câteva kg. Fie iarnă, fie vară, capra neagră este întotdeauna bine pregatită. Adaptarea plină de succes a acestui mamifer la mediul montan este demonstrată cel mai bine de picioare: viguroase, bine dezvoltate, prevăzute cu copite ce îi asigură o foarte bună aderență pe teren accidentat, chiar stâncos. Chiar și pe stâncile abrupte, capra neagră poate atinge o viteză de 50 km pe oră.
Vara, culoare blănii este gălbui-maronie cu nunațe cenușii roșiatice. Iarna se schimbă în brun-închis, fără nuanțe.
Coarnele sunt arma seducției. Poartă coarne ambele sexe. Acestea sunt permanente adăugându-se în fiecare an câte un inel (în secțiune). Țapii au coarnele mari, groase și mai pronunțat curbate decât la femele. Între coarne există o glandă cu secreție externă, cu rol de împerechere.
Vârsta se poate determina după coarne și dentiție. Capra neagră poate trăi până la vârsta de 20 de ani. Creșterea coarnelor este mai mare în primii cinci ani, iar începând cu anul al șaselea creșterea este mai mică.
Auzul și mirosul sunt foarte bine dezvoltate. Când simte un pericol, scoate un șuierat puternic dând astfel semnalul de alarmă pentru întregul cârd. Împerecherea are loc între 15 octombrie – 15 noiembrie. După o gestatie de 6 luni, capra fată un ied.
Recordul mondial la trofeul de capră neagră este deținut de țara noastră, printr-un trofeu recoltat în munții Făgăraș și omologat la Expoziția Internațională de Vânătoare de la Berlin în anul 1934. Vânătorul s-a numit A. Hesseheimer. Trofeul are 141,10 puncte C.I.C. Medaliile de aur pentru un astfel de trofeu se acordă pe plan internațional, de la 110 puncte în sus.
Trofeul de capra neagră este constituit din craniu cu coarnele și maxilarul superior. Evaluarea se face prin măsurarea și aprecierea următorilor parametrii: lungimea coarnelor, înaltimea coarnelor, grosimea cornului cel mai gros, deschiderea coarnelor și vârsta.
Primele 10 trofee de capră neagră din lume provin din Romania.