Exploatarea pădurilor

Lemnul – aliatul de NĂDEJDE AL OMULUI
Cum îl obţinem
Cum îl folosim

Încă de la apariția sa, omul a avut un aliat de nădejde în lemn.
Din lemn omul și-a făcut unelte, casă, arme. Lemnul i-a dat omului căldură în vreme rea și l-a ajutat să-și pregătească hrana.
În timp, evoluția omului a fost strâns legată de lemn, acesta ajungând să aibă cele mai diverse utilizări: de la elemente de construcție, mobilă și până la elemente de bord la automobile de lux.

V-ați gândit vreodată cum se obține lemnul?

– Ei bine, lemnul pădurii este dat spre folosință omului de către o categorie de oameni muncitori numiți forestieri. Munca forestierilor este o muncă bărbătească, grea. Ei își fac treaba, de cele mai multe ori, în condiții dure: frig, zăpadă, ploaie, în zone izolate, pentru perioade lungi de timp.

!!! Trebuie știut încă de la început că în țara noastră nu se permite tăierea arborilor oricum. Aceștia sunt valorificați după mare chibzuială și după un plan de recoltă bine pregătit de-a lungul anilor, numit amenajament silvic.

Iată cum decurge acest drum al lemnului din pădure până ajunge la îndemâna omului:

I. Doborâtul arborilor și pregătirea acestora pentru deplasare

Arborii din pădure care s-au împlinit sunt doborâți cu unelte specializate (topoare, ferăstraie manuale, ferăstraie mecanice, utilaje moderne), apoi sunt curățați de crăci și pregătiți pentru mișcarea spre locurile de depozitare.
(Am să vă spun o poveste: Bătrânii noștri doborau arborii pentru lemn de case doar în nopțile geroase și cu lună plină din lunile ianuarie și februarie. Acel lemn era cel mai rezistent în timp, iar casele pe care le vedeți și acum în muzee sau în sate izolate au fost construite cu acesta)

II. Colectarea arborilor doborâți și curățați de crăci

Aceaste lucrări sunt deosebit de costisitoare și cer foarte multă muncă. Aici se vede dibăcia forestierilor. Ei trebuie să ducă lemnul spre depozite astfel încât să nu strice solul, să nu lase urme adânci, să nu zdrelească arborii rămași, să nu strice locurile de adăpost ale animalelor, să nu strice izvoarele și să nu tulbure apa.
Pentru aceaste lucrări sunt folosite unelte, echipamente și utilaje diverse, plecând de la țapină, atelaje (cai, boi), tractoare forestiere și până la funiculare forestiere.
(Țapina – unealtă formată dintr-o cange de oțel fixată într-o coadă de lemn. Prin îmbinarea celor două piese țapina devine o pârghie de genul I, cu rezultate bune în manevrarea sortimentelor de lemn, în special a buștenilor. Țapina a fost folosită de sute de ani în mișcarea lemnului de diferite sortimente și mai este folosită și astăzi. De altfel, muncitorii forestieri angrenați în lucrări de colectarea lemnului se mai numesc și țapinari)
(Funicularele forestiere – vezi macheta). O atenție deosebită trebuie acordată funicularelor forestiere. Aceste echipamente care fac transportul lemnului suspendat, pe cabluri, la 5-30 m deasupra terenului, sunt foarte utile muncii forestierilor deoarece îi ajută să facă producție mare în timp scurt și, mai ales, nu fac stricăciuni mediului înconjurător, adică nu deranjează nici solul, nici plantele din jur și nici animalele din pădure. Vă rog să spuneți tuturor că folosirea funicularelor forestiere la colectarea lemnului păstrează curate apa, aerul și solul, fiindcă așa este)

III. Pregătirea lemnului în mici depozite, la un drum auto

Lemnul, adus cu eforturi mari în suprafețe amenajate special, este pregătit în diferite loturi:
– Bușteni din care se face scândură;
– Bușteni din care se face furnir pentru mobilă;
– Lemn pentru construcții;
– Lemn pentru hârtie și plăci aglomerate;
– Lemn de foc.

Lemnul astfel pregătit este încărcat (cu încărcătoare frontale sau macarale specializate) în mașini echipate special pentru lemn și transportat la diferite destinații, astfel devenind una dintre cele mai importante surse de venit și de trai din țara noastră.

Concluzii

Lemnul este un material regenerabil, prietenos cu mediul, spre deosebire de metal, sticlă, beton și plastic, care sunt produse cu emisia de cantități mari de dioxid de carbon.
-V-ați gândit vreodată ce s-ar face bunicii și părinții noștri, prin satele singuratice, fără lemn de foc în nopțile lungi de iarnă?
-V-ați gândit vreodată ce ne-am face noi în casele noastre fără mobilă din lemn?
-V-ați gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă această categorie de oameni, cea a forestierilor, ar dispărea?
Viața ar fi mult mai urâtă!
,, De fiecare dată când deschizi o carte și o citești, un copac zambește știind că există viață după moarte”