BUFNIȚA sau BUHA (Bubo bubo L.)

Este cea mai mare răpitoare de noapte, masculul cântărind în medie 2 kg, iar femela 2 ½ kg. Pe cap are are două moațe de pene lungi, în formă de urechi. Culoarea generală a penajului este brună-galbenă, cu pete brune închis. Ochii sunt mari de culoare roșie-portocalie. Lungimea totală de 65-86 cm, aripa 44-55 cm, coada 27-33 cm, ciocul 3,3-3,6 cm. O putem întâlni atât la șes cât și la munte, condițiile fiind liniștea și existența hranei.Hrana începe cu șoarecii, se continuă cu șobolanii, hârciogii, aricii, iepurii, apoi cu păsările de mărime mijlocie: porumbei, potârniche, rațe și chiar păsări răpitoare de zi.
Este pasare sedentară, fidela locului de trai. Buha este o pasăre monogamă, fidelitatea între perechi putând dura toată viața. Din luna marie până în luna mai depune 3(2-5) ouă. Clocește numai femela dar în această perioadă masculul nu se îndepărtează prea mult de cuib. Ambii părinți aduc hrană pentru pui.
Buha este folosită la combaterea dăunătorilor cu pene ai vânatului. Datoria vânătorilor este să contribuie la protejarea acestei păsări. Conform legii, vânătoarea este interzisă.