CERBUL CARPATIN ( CERVUS ELAFUS L.)

Pentru a nu fi confundat în limbajul uzual cu cerbul lopătar, mult timp a fost denumit cerb carpatin, iar în ultimul timp se folosește expresia de cerb comun.
Masculul se numește cerb sau taur, femela ciută de cerb sau cerboiacă, puiul până la 10 luni -vițel sau vițea de cerb. În același fond de vânătoare se găsesc unii cerbi de culoare deschisă și alții de culoare închisă.
Greutatea corporală variază în funcție de sex, vârstă, anotimp și diferite faze biologice din ciclul anual al vieții. Astfel, greutatea medie a taurilor de recoltă este de 240-250 kg viu; s-au găsit și cerbi cu o greutate de circa 310 kg . Ciutele au 80-130 kg, iar vițelul, la fătare, 7-12 kg.
Petele deschise de pe corpul vițelului constituie un mijloc de apărare contra dușmanilor, ele cautând să imite razele solare. Fenomenul se numește homocromie. Petele dispar la vârsta de circa 3 luni. La adulți năpârlirea are loc de doua ori pe an: primăvara și toamna.
Coarnele constituie un caracter sexual, existând doar la mascul. Coarnele împreuna cu maxilarul superior întreg constituie trofeul cerbului.

Recordul național, la trofeul de cerb carpatin a fost recoltat în anul 2003, la Fâncel, județul Mureș, (Ronald Philipp) și căruia i s-au acordat 264,51 puncte C.I.C.; medalia de aur putând fi obținută de la mai mult de 210 puncte

Un trofeu este cu atât mai valoros cu cât are prăjini mai lungi, mai groase, ramuri mai multe, greutate și dechidere mai mare, culoare mai închisă, perlaj bogat. La coarnele de cerb se întâlnesc frecvent anomalii în dezvoltare. Numai masculii poartă coarne; ele sunt masive . Acestea cad în fiecare an. În locul lor cresc altele până la sfârșitul verii. Procesul creșterii dureaza 120- 130 zile.
Căderea coarnelor are loc datorită faptului că stratul despărțitor al coarnelor de cilindrul frontal se înmoaie. Suprafața de pe care s-a desprins cornul este imediat acoperită de păr și piele. Când coarnele au ajuns la dimensiuni normale, pielea se usucă și cade fâșii. Cu cât culoarea acestora este mai închisă, cu atât valoarea coarnelor crește.
Longevitatea este de 20 ani.
Aprecierea vârstei cerbului se face după forma corpului si comportarea animalului pe teren, iar pentru cei împușcați se face după dentiție si examinarea maxilarului inferior.
Glasul taurului în perioada boncănitului (perioada împercherii) este caracteristic și constituie una din laturile frumoase ale vânătorii de cerbi.
Lupul este dușmanul natural cel mai de temut al cerbului. Pagube mai reduse fac și râsul și ursul.
Efectivele de cerbi la ora actuală sunt de aproximativ 46.700 de exemplare.