DROPIA (Otis Tarda L.)

Dropia este o pasăre tipică de stepă întinsă. În țara noastră putem socoti dropia ca o pasăre a terenurilor cultivate agricol. Evită nu numai pădurile, ci și tufișurile, gropile, cutele de teren care i-ar împiedica vederea la distanță.
Este o pasăre sedentară, putând face iarna mici deplasări în căutare de câmpuri incomplet acoperite de zăpadă, unde să poată paște în semănăturile de toamnă.
În România, biotopul său se găsește în Dobrogea, Bărăgan și în unele puncte din restul Câmpiei Dunării, în special în județul Olt, apoi în Banat și Crișana.
Masculul are lungimea totală de 108-118 cm, aripa de 61-67 cm, coada de 30-37 cm, iar ciocul de 6-10 cm. La femelă, dimensiunile sunt mai mici cu 10-15%. În ceea ce privește greutatea, diferența este mai mare: masculul bătrân are în medie, 14-15 kg, greutatea maximă constantă în țara noastră fiind de 18,5 kg , pe când femela are cca 5-6 kg. Capul și gâtul masculului au culoarea alb-cenușiu, iar în partea de jos a gâtului poartă un fel de guler galben- ruginiu. De remarcat este faptul că pe mandibulă are mustăți a căror lungime crește cu vârsta și pot atinge 18-19 cm. Femelei îi lipsesc mustățile și gulerul galben- ruginiu din partea inferioară a gâtului.
Năpârlirea se face treptat, în timpul verii, încât pasarea nu-și pierde capacitatea de zbor.
Specialiștii sustin ca este o pasăre poligamă, deși uneori se văd perechi.
Dintre simțuri, văzul este foarte bine dezvoltat.
Împerecherea are loc în luna aprilie, iar femela depune 2, rar 3 ouă, pe care le clocește 28 zile.
Trăiește în cârduri, iar hrana se constituie din: insecte, melci, șoareci, râme, consumă verdeață, în special în semănăturile de iarnă. Ca hrană verde, preferă rapița, mazarea, fasolea verde, orzul.
Fiind pasăre mare și puternică se apară mai ușor de dusmani.
În prezent, această specie a dispărut din fauna țării noastre. Cele câteva exemplare ce se văd din când în când, mai ales la granița de vest a țării sunt infiltrate din Ungaria, de unde foarte rar vin și se întorc, la noi ne mai având condiții prielnice de habitare.
Perioadă legală de vânătoare nu are fiind în totalitate protejată de lege.